Wat is Fedora-Linux ?

Wat is Fedora Linux ?

Fedora Core is een distributie die eenvoudig is in gebruik. Fedora richt zich vooral op thuisgebruikers en kantoorgebruikers. Fedora is te beschouwen als de voortzetting van het gestopte Red Hat Linux 9. Fedora Core valt geheel onder de GPL, en is daarom vrij te downloaden van het Internet.

Fedora Core is slechts een onderdeel van de Fedora distributie. De Core bevat alles wat nodig is om normaal te kunnen werken. Naast de Core is er een onderdeel genaamd Extras. Daarin zitten pakketten die geen onderdeel uitmaken van Fedora Core, maar wel veel gevraagd zijn. De pakketten uit Fedora Extras zijn vanuit Fedora Core eenvoudig te installeren. Ook alle pakketten uit de Fedora Extras vallen onder de GPL.

Red Hat steunt het Fedora Project, maar geeft geen officiële ondersteuning. Er verschijnen echter wel updates voor software, wanneer deze beschikbaar zijn. Op het Internet zijn vele mailinglijsten en fora te vinden waar Fedora-gebruikers terecht kunnen voor hun vragen. Twee tot drie keer per jaar komt een nieuwe versie van Fedora Core met bijbehorende Fedora Extras uit. De vorige versie zal dan nog door het Fedora Project ondersteund worden totdat en weer een nieuwe versie van Fedora Core uitkomt. De oude versie wordt dan verplaatst naar Fedora Legacy. Bij Fedora Legacy kan je de laatste updates krijgen voor oudere Fedora-versie's. Wil je echt officiële ondersteuning van Red Hat, dan moet je Red Het Enterprise Linux of Red Hat Desktop kopen.

Fedora wordt geheel ontwikkeld door vrijwilligers, en door Red Hat-gesponsorde programmeurs. Het is voor iedereen mogelijk bij te dragen aan het Fedora Project.

De doelgroep van Fedora is, zoals eerder gezegd, normale computer gebruikers. Fedora is perfect bruikbaar voor kantoorwerk, internetten, muziek luisteren*, en games. Het gebruik van Fedora in een productieomgeving wordt afgeraden. Fedora Core bevat namelijk bijna altijd de meest recente software. Dat is voor veel mensen een groot voordeel, maar het nadeel ervan is dat niet alle software door-en-door getest is, wat bij de Red Hat Enterprise Linux-producten wel het geval is. Fedora Core vormt de basis voor Red Hat Enterprise Linux. In Fedora Core wordt veel met nieuwe technieken geëxpirimenteerd. Bevallen de vernieuwingen, dan zullen ze door Red Hat overgenomen worden.

De standaard desktop in Fedora is Gnome, maar dat maakt het niet onmogelijk om KDE te gebruiken. In de Fedora Extras zitten ook andere desktop's en windowmanagers, zoals XFCE en WindowMaker. De configuratie-programma's in Fedora Core zijn geschreven in GTK.