Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

open source

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Fedora discussie's
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
biancaGeregistreerd op: 05 Nov 2008
Berichten: 724

BerichtGeplaatst: Ma Jul 19, 2010 6:00 pm    Onderwerp: open source Reageren met citaat

dit last ik op www.binnenlandsbestuur.nlKroes vindt open source geen vies woord meer
Eurocommissaris Neelie Kroes vindt “open source” geen vies woord meer. Dat zegt zij in een video die speciaal is gemaakt voor een conferentie voor...

19.07.10 • 1 reactie
Eurocommissaris Neelie Kroes vindt “open source” geen vies woord meer. Dat zegt zij in een video die speciaal is gemaakt voor een conferentie voor gebruikers en ontwikkelaars van de open source desktopomgeving Gnome. De conferentie wordt vanaf 24 juli 2010 gehouden in Den Haag.

Eng
Volgens Kroes was open source altijd een vies en eng woord en was men huiverig om deze oplossingen bij publieke organisaties aan te bevelen. Immers, wie verleent de technische ondersteuning en wat als je wordt aangeklaagd voor inbreuk op iemands anders intellectuele eigendomsrechten?

Linux
Maar in haar toespraak zegt Kroes het tij te zien keren. ‘Er is nog geen eerlijk speelveld, maar gelukkig is de houding ten opzichte van open source software aan het veranderen. Ze wijst op de gemeente München die gebruikt maakt van Linux en naar Groot-Brittannië, waar het gebruik van componenten op ministeries wordt gestimuleerd en waarover men volgens Kroes’ informatie ook positief over is.

Geldbesparend
Ook noemt ze enkele projecten van de Europese Commissie, zoals OROS die het bewustzijn over open source bij regeringen willen vergroten en EUPL, de open source licentie van de EU, die, binnen een Europees juridisch kader, op een gemakkelijke manier licenties voor open source software toestaat. Verder is in deze economisch zware tijd het gebruik van open source niet alleen geldbesparend, maar is er ook meer keus, zodat je minder afhankelijk bent van enkele aanbieders. Daarbij zijn er ook nog eens lagere overstapkosten.

Bedrijven
Verder ziet Kroes ook in het bedrijfsleven dingen veranderen. ‘Tegenwoordig verklaren bedrijven trots dat ze niet alleen open source software gebruiken, maar dat ze er ook aan bijdragen.' Dat betekent dat al veel projecten op financiële ondersteuning van bedrijven kunnen rekenen.

Toekomst
Volgens open source providers als RedHat bestaat de Europese Top-3 van landen die open source gebruiken uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. Dat biedt volgens haar perspectief voor de toekomst. Ze noemt ook het Nederlandse programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) als voorbeeld van een initiatief dat het gebruik van open source software binnen de overheid aanmoedigt. De eurocommissaris benadrukt daarna het belang van open source gemeenschappen. 'Regeringen kunnen niet zomaar de digitale toekomst aankondigen en afleveren. Het echte verschil wordt gemaakt door mensen en gemeenschappen zoals de open source beweging.'

Gemeenten
In Nederland is de introductie van open source software niet overal goed verlopen. De overstap van de gemeente Heerenveen op OpenOffice mislukte, omdat de gemeente de complexiteit van het project onderschatte, in combinatie met een aantal andere factoren. Hierna koos die gemeente weer voor Microsoft Office. Toch overwegen andere gemeenten nog wel om OpenOffice in te voeren. De gemeente Gouda laat weten sowieso op open source over te gaan. ‘We zitten nu in de voorbereidingsfase en onze intentie is dit jaar er nog mee te starten.’


ER IS DUS HOOP DAT HET BINNENKORT GOED KOMT DENK IK MET LINUX


bianca
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciuriusGeregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Ma Jul 19, 2010 9:24 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Citaat:
ER IS DUS HOOP DAT HET BINNENKORT GOED KOMT DENK IK MET LINUX
Gelukkig zijn er blijven er altijd optimisten.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
meineGeregistreerd op: 10 Apr 2009
Berichten: 39
Woonplaats: Land van Heusden

BerichtGeplaatst: Ma Jul 19, 2010 10:07 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

[quote="sciurius"]
Citaat:
Gelukkig zijn er blijven er altijd optimisten.


gelukkig wel! laatst las ik dat in Spanje de gemeente Zaragoza helemaal op Linux/open source is overgestapt. ook in Duitsland zijn er verschillende overheden die dat al hebben gedaan. ik las egens zelfs dat de Noorse marine Fedora 7 aan boord van haar schepen heeft draaien. als dergelijke systemen op Linux mogen werken bewijst dat wel de kwaliteit!

hier in NL wil het maar niet lukken. altijd weer vreemde bezwaren en niemand die echt doorzet. en dat terwijl dit volgens mij bij uitstek past bij de overheid! (geen bevoordeling van bepaalde partijen, open standaarden zodat andere aanbieders verder kunnen werken, transparantie) uit een paar artikelen heb ik gelezen dat gemeenten mn problemen hadden met sjablonen etc. volgens mij de meest knullige reden om een overstap op af te schieten.

ik werk zelf bij het rijk en zie iedere dag weer hoe we onszelf ophangen aan vreemde dwingende licenties en inferieure software -- traag, servers (te) vaak down, geen uitwisselmogelijkheden als iemand uit Den Haag een .docx file mailt... voor hele gespecialiseerde en custom-made software duurt ontwikkeling van alternatieven misschien te lang. voor de standaard kantoorautomatisering voor een club met 9000 man m/v moet er best winst te behalen zijn.

M$ heeft XP SP2 inmiddels ten grave gedragen en raadt iedereen aan te upgraden (het is wachten tot bij ons de boel in het 100 raakt). leuk verhaal, maar dit gaat ook met SP3 gebeuren en dan dwingen organisaties zichzelf (niets doen is ook een keuze) om én nieuwe machines én widdows 7 te kopen (en office 2010, etc). reken maar uit wat de belastingbetaler dát kost...

Meine
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
biancaGeregistreerd op: 05 Nov 2008
Berichten: 724

BerichtGeplaatst: Di Jul 20, 2010 5:21 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

ja zonder optimisten zouden WIJ DE LINUXJES allang uitgestorven zijn he?

overigens ik zou niet anders meer willen maar breng dat al die windows freaks maar eens aan het verstand, al geef ik wel toe dat ik heel ( soms) windows nog wel eens nodig heb

ik heb ook nog een xpversie(servicepack3) op 1 van me laptops staan, maar die worden nog wel eens gebruikt door me kindjes

maar in het algemeen is linux het voor mij helemaal, ook daar heb ik verschillende versies van draaien, en op mijn hoofdcomputer draai ik fedora(13) uiteraard

bianca
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
NikkiMassaGeregistreerd op: 17 Sep 2006
Berichten: 355
Woonplaats: Vries

BerichtGeplaatst: Do Jul 22, 2010 8:21 am    Onderwerp: Reageren met citaat

ja ook zo.

Ik weet toevallig dat de gemeente Assen ook niet linux-vrij is.


Mijn vakgebied is ook veel linux en veel open source software voor win, linux en mac. Soms zelfs alleen linux en mac.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
meineGeregistreerd op: 10 Apr 2009
Berichten: 39
Woonplaats: Land van Heusden

BerichtGeplaatst: Vr Jul 23, 2010 10:42 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

bianca schreef:
ja zonder optimisten zouden WIJ DE LINUXJES allang uitgestorven zijn he?


Linux kan veel meer! onderstaand stuk komt van nu.nl mn het einde wordt interessant!

Indiase tablet kost slechts 27 euro
Uitgegeven: 23 juli 2010 17:00

AMSTERDAM - Het lijkt op een iPad, maar dan veertien keer goedkoper. India heeft een prototype gepresenteerd van een tablet-computer met aanraakscherm voor studenten. Het apparaat moet 35 dollar (27 euro) kosten en tegen 2011 in productie gaan.
© Novum

Als de Indiase regering een fabrikant vindt, is de computer wederom een van 'goedkoopste innovaties ter wereld' die in India wordt geproduceerd.

Eerder werd al de Nano-auto (1600 euro) op de markt gebracht, evenals een goedkope waterzuiveraar (7,49 euro) en de hartoperatie voor 1500 euro.

Linux

De tabletcomputer draait op een Linux-besturingssysteem en kan worden gebruikt voor tekstverwerking, internetten en videoconferentie. Ook is er de mogelijkheid een zonnecel in te bouwen, maar dat kost extra geld.

"Dit is ons antwoord op de computer van honderd dollar van MIT", zei minister van sociale ontwikkelingszaken Kapil Sibal donderdag bij de onthulling van het apparaat.

Acht euro

In 2005 onthulde het Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute for Technology) een laptop van honderd dollar voor kinderen in ontwikkelingslanden. India vond de computer te duur, wees hem af en begon aan de ontwikkeling van een goedkoper apparaat. Uiteindelijk hoopt India de prijs van de tabletcomputer zelfs terug te brengen tot tien dollar (een kleine acht euro).

Om de kosten te drukken heeft de tablet-pc bijvoorbeeld geen harde schijf, maar maakt het apparaat gebruik van een geheugenkaart. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van gratis 'open source'-software.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
biancaGeregistreerd op: 05 Nov 2008
Berichten: 724

BerichtGeplaatst: Di Jul 27, 2010 11:23 am    Onderwerp: Reageren met citaat

ik zie ook steeds meer bedrijven die linux gebruiken zoals macdonalds, albertheijn, en ook in steeds meer ziekenhuizen word het toegepast

het probleem is denk ik dat linux nog niet erg goed bekend is bij het grote publiek, want er worden bv geen reclamecampagnes gevoerd zoals de concurenten windows en aple wel doen

maar dat zal wel de geest van linux zijn, is meestal gratis software, en als ze dan veel geld aan reclame zouden gaan spenderen??

er valt niks te verdienen denk ik, daarom word het zo weinig genoemd

bianca
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
meineGeregistreerd op: 10 Apr 2009
Berichten: 39
Woonplaats: Land van Heusden

BerichtGeplaatst: Di Jul 27, 2010 11:48 am    Onderwerp: Reageren met citaat

bianca schreef:
het probleem is denk ik dat linux nog niet erg goed bekend is bij het grote publiek, want er worden bv geen reclamecampagnes gevoerd zoals de concurenten wel doen


is dit het grote marketingdilemma voor Linux?

toch zijn er wel bedrijven die aan de weg timmeren met Linux -- Red Hat, Cannonical (naar een NL bedrijf zou ik meten zoeken). het verdienen zit niet in de software, maar in de diensten.

omdat apple en widdows één commercieel product van één commercieel bedrijf zijn kan je makkelijk reclame voor dat product maken. voor open source als Linux is dat lastiger. waar haal je inderdaad als enkele distro je budget vandaan? tenzij een distro aan een commerciele dienst is gelieerd zoals bij Cannonical/Ubuntu. daar liggen dus ook de glossies met live_cd van in de winkel. als Cannonical mede sponsor van het WK voetbal was geweest hadden ze misschien een slag kunnen slaan -- openingsclip leek net op een ubuntu bootscherm ;-)

ik denk dat Linux het meer met hebben van reclame door te laten zien dat het werkt. de overheid mag daar best wat meer een voorbeeldfunctie in hebben -- het is denk ik niet houdbaar dat bijvoorbeeld een rijksdienst zich afhankelijk maakt van slechts één leverancier. concurrentie? afbreukrisico als de stekker definitief uit xp wordt getrokken?

laten zien dat het werkt is alleen niet sexy genoeg. 'we' willen nu allemaal een iPad/Pod/Phone of alike. dat 'ie technisch niet helemaal kan wat wordt beloofd en dat zelfs chinese fabrieksarbeiders zich voelen uitgebuit interesseert 'ons' niet. de gadget is a musthave. functionaliteit komt later wel...

laten zien dat Linux ertoe doet is denk ik een mooie missie voor de LinuxFoundation.

Meine
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
biancaGeregistreerd op: 05 Nov 2008
Berichten: 724

BerichtGeplaatst: Do Jul 29, 2010 8:55 am    Onderwerp: Reageren met citaat

ja de overheid stimuleert dit op papier maar ik heb nog nooit gezien noch gehoord dat ze op 1 of andere media linux aanprijzen terwijl ze wel degelijk willen dat er meer open-source software wordt gebruikt

inderdaad, aple en windows zijn puur commercieel, gericht om te verdienen terwijl de kwaliteit veel te wensen overlaat!

het probleem met linux is ook denk ik dat het teveel versnipperd is(veel te veel distributies), dus is het voor fabrikanten ook erg lastig om goede drivers voor linux te ontwikkelen

ook de beginnende gebruikers zien vaak door de bomen het bos niet meer omdat ze niet weten wat ze moeten kiezen, dus dan kiezen ze vaak maar voor de makkelijkste weg(windows)

en het is jammerdat(nog) niet alle software werkt met linux, bijvoorbeeld de adobe-schockwaveplayer, naar al die jaren zou je wel verwachten dat adobe eens een keer mee zou gaan werken, terwijl de flash-player al heel lang beschikbaar is

dus als de overheid wil dat we meer open-source gebruiken zouden ze eens moeten beginnen met de grote software producenten te stimuleren om meer linux software te ontwikkelen

bianca
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Fedora discussie's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.