Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Bonding probleem: Device bond0 does not seem to be present

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Di Jan 29, 2008 3:34 pm    Onderwerp: Bonding probleem: Device bond0 does not seem to be present Reageren met citaat

Hallo allemaal,

Ik heb een systeem met iSCSI. Mijn data-server/iSCSI-target draait Open-E en dat werkt als een zonnetje. In die target en in mijn initiator heb ik een Intel Pro/1000PT quad-port NIC; deze zijn met 4 cross-kabels verbonden. Waneer ik eea over 1 interface bedrijf (eth2) dan gaat dat prima maar ik wil natuurlijk 4 kanalen gebruiken. Aan de target kant is dat geen probleem; die heeft een super eenvoudige web-GUI waarmee ik een bond aan kan maken.

Aan de initiator-kant draait FC8. Ik heb de volgende howto gevonden: http://fcp.surfsite.org/modules/smartfaq/faq.php?faqid=549

Als ik die ongeveer volg, zien mijn ifcfg-eth<x> (2-5) files er zo uit:
Citaat:

#Intel Corporation 82571EB Gigabit Ethernet Controller
DEVICE=ETH<x>
BOOTPROTO=none
HWADDR=00:15:17:xx:xx:xx
ONBOOT=yes
MASTER=bond0
SLAVE=yes
TYPE=Ethernet
USERCTL=no
IPV6INIT=no
NM_CONTROLLED=no


en voor ifcfg-bond0:
Citaat:

DEVICE=bond0
BOOTPROTO=none
BROADCAST=192.168.6.255
IPADDR=192.168.6.221
NETMASK=255.255.255.0
NETWORK=192.168.6.0
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
USERCTL=no
IPV6INIT=no
NM_CONTROLLED=no


Aan /etc/modprobe.conf heb ik de volgende regel toegevoegd:
Citaat:

install bond0 /sbin/modprobe bonding -o bond0 miimon=100 mode=4


Wanneer ik mijn network daemon herstart (of "ifup bond0" doe)

krijg ik
Citaat:
Device bond0 does not seem to be present, delaying initialisation.


Wat gaat hier verkeerd ???

Question

groeten,

Peter
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Di Jan 29, 2008 3:48 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

probeer de modprobe.conf eens te veranderen in:

alias bond0 bonding
options bonding miimon=100 mode=4
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Di Jan 29, 2008 4:11 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi David,

Ja, dat werkt.... ik had het al geprobeerd met
Citaat:
ifconfig bond0 up
en dat werkt ook... dwz: bond0 wordt active. Confused geen idee waarom "ifup" het niet doet.
Maar als ik dan probeer de overkant te pingen is de
Citaat:
Destination host unreachable


Enig idee?? Ik ga intussen maar eens proberen of een andere mode het wel doet (balanced-rr ofzo)

Peter
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Di Jan 29, 2008 8:04 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

waarschijnlijk is er iets met je gateway. kijk eens naar de output van 'netstat -rn'
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Wo Jan 30, 2008 10:11 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Hmm, handig tool dat netstat.

maar het werkt al... met balance-rr Sad

baaaluh. De netwerkkaarten zijn 802.3ad compatible, OpenE ook en Fedora ook... iemand is aan het jokken

Bedankt

ps: waar vind ik een manual die me verteld welek modes ik kan gebruiken en wat ze betekenen??

Peter
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Wo Jan 30, 2008 9:38 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

hier is een engelstalige uitleg over bonding modes:

http://www.linuxhorizon.ro/bonding.html
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Do Jan 31, 2008 2:15 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

hmmm, met balance-rr werkt het allemaal wel en wordt de load ook mooi verdeeld (ik zie met de network monitor dat alle 4 verbindingen evenveel verwerken) maar het lullige is: het is niet sneller dan met maar 1 kabeltje!

Ik cp een zip file van 1.1G naar 16 destinations (zip[0-9] en [A-F]) in het script "pruttel":
Citaat:

#!/bin/bash
cp dump/zip0 /raid/zip0
cp dump/zip0 /raid/zip1
cp dump/zip0 /raid/zip2
cp dump/zip0 /raid/zip3
-
-
-
cp dump/zip0 /raid/zipD
cp dump/zip0 /raid/zipE
cp dump/zip0 /raid/zipF


da's dus 1 keer lezen (ram genoeg) en 16 keer schrijven.

Dan "time ./pruttel" ...
Met 4 draadjes doetie dit in 3m40s
met 1 draadje in 2m45s

ra ra politiepet Shocked

Peter
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr Feb 01, 2008 7:45 am    Onderwerp: Reageren met citaat

is het niet zo dat het script regel voor regel afwerkt en dus de host aan de andere kant de beperkende factor is?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Ma Feb 04, 2008 9:05 am    Onderwerp: Reageren met citaat

hmmm ,slordig van mij. Ik heb het natuurlijk ook al gedaan met 0-D in de background ("&") zodat ze parallel lopen en alleen de laatste 2 processen in de foreground zorgen er dan voor dat ik een bruikbare output krijg van 'time'. Met 8 cores en 16G ram mag er dan geen probleem meer zijn zou je zeggen....helaas, nix is minder waar. Het wordt er geen moer sneller van.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Ma Feb 04, 2008 11:48 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Confused

Hmmm, heb net maar weer eens met OpenE gebeld. Zij adviseren mij nu om maar helemaal af te zien van bonding en het met MPIO te proberen. Blijkbaar hebben veel van hun klanten er last van dat niet iedereen de verschillende protocollen het zelfde interpreteerd; bij sommigen werkt het, bij anderen niet. Bij mij is de stand als volgt:

    Balance-rr: werkt, doet ook load-balancing maar is trager dan 1 enkele link
    Balance-Xor: werkt maar gebruikt maar 1 van 4 links en is niet sneller dan 1 link
    802.3ad: geen verbinding
    balance-tlb: geen verbinding
    balance-alb: niet ondersteund door OpenE


Ik geef het op (met bonding) en ga maar eens MPIO proberen..

Peter Sad
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Di Feb 05, 2008 8:10 am    Onderwerp: Reageren met citaat

ik weet niet wat voor switches je hebt, maar is het niet mogelijk om op de switches ook 802.3ad aan te zetten op de switches (port-channel bij cisco b.v.)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Wo Feb 06, 2008 8:44 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Nou, de grap is: geen switches. De machines staan naast elkaar en zijn verbonden met 4 cross-kabels (met elk een 4port NIC) Ze hangen ook nog aan het LAN met de NIC op hun moederbord.
\
Was gisteren even weg; vandaag aan de slag met multipath

plem
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Wo Feb 06, 2008 10:48 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

het draadje teruglezend staat dat inderdaad ook al in je eerste post. het lijkt inderdaad een moeilijk verhaal te worden. sterkte!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
plem



Geregistreerd op: 10 Jan 2008
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Ma Feb 11, 2008 10:22 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik ga voor een groter publiek naar: http://forums.fedoraforum.org/newthread.php?do=newthread&f=28

bedankt!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.