Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

probleempje met swap en fstab

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Configuratie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Kobus



Geregistreerd op: 12 Feb 2006
Berichten: 42
Woonplaats: Zuid Limburg

BerichtGeplaatst: Ma Jan 15, 2007 10:01 pm    Onderwerp: probleempje met swap en fstab Reageren met citaat

Hallo!

In mijn (nieuwe) FC5 systeem krijg ik geen swap-ruimte beschikbaar, hoewel ik dit wel in /etc/fstab heb staan:

[root@localhost ~]# cat /etc/fstab
/dev/sda2 / ext3 defaults 1 1
/dev/sda1 /boot ext3 defaults 1 2
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
/dev/sda6 /home ext3 defaults 1 2
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
/dev/sda3 /usr ext3 defaults 1 2
/dev/sda5 swap swap defaults 0 0
/dev/sda7 /audio ext3 defaults 1 2

met 2 commando's als root:

[root@localhost ~]# mkswap /dev/sda5
Setting up swapspace version 1, size = 1044574 kB
[root@localhost ~]# swapon /dev/sda5

heb ik ineens wel sda5 als swap beschikbaar!!

P.S.: ik heb fstab opnieuw gemaakt, omdat ik af wilde van de LABEL=... definities die er standaard in staan. Dit heeft ook weer een reden, maar dat gaat hier even te ver...
P.S. 2: Ik heb de swap nog niet echt nodig gehad, met 1 Gb ram in deze PC, maar wil het toch graag instellen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Di Jan 16, 2007 8:19 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

En na een reboot heb je geen swap meer? Of doet hij het nu wel?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
Kobus



Geregistreerd op: 12 Feb 2006
Berichten: 42
Woonplaats: Zuid Limburg

BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2007 11:03 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Nee, na reboot ben ik mijn swap meer kwijt.
En tijdens het inloogen zie ik even:

Unable to access resume device (LABEL=swap-sda5)

Dat lijkt dus te komen uit de 'originele' fstab..!!?!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
kanarip



Geregistreerd op: 17 Mrt 2006
Berichten: 286
Woonplaats: Utrecht

BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2007 11:33 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Heb je het label van /dev/sda5 verwijderd? Als je dit terugzet, moet je probleem zijn opgelost.

Als je helemaal van de labels af wilt, zul je wat meer logging moeten geven en wat meer details over wanneer en in welke situatie dit precies voorkomt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken Yahoo Messenger MSN Messenger
Kobus



Geregistreerd op: 12 Feb 2006
Berichten: 42
Woonplaats: Zuid Limburg

BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2007 2:28 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi!

Ik wil graag helemaal van de LABEL=.. -regels af, en alleen /dev/sda1,2 etc gebruiken. Dat heb ik ook in fstab staan, maar toch zie ik bij het opstarten die LABEL=swap nog voorbijkomen. Blijkbaar wordt dit dan ergens anders vandaan gehaald, en niet uit fstab.
Als ik trouwens alleen (als root) het commando: "swapon /dev/sda5" geef, heb ik mijn swap al weer terug. Heel simpel, eigenlijk...Zo kan ik de swap alleen inschakelen als ik het echt nodig heb. Maar goed, dat was toch niet de opzet van de FC5 installatie.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
kanarip



Geregistreerd op: 17 Mrt 2006
Berichten: 286
Woonplaats: Utrecht

BerichtGeplaatst: Wo Jan 17, 2007 3:30 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Misschien heeft je opstart script iets staan in de trant van:

swapon LABEL=/swap-sda5

Daarom vraag ik je ook om die info...
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken Yahoo Messenger MSN Messenger
Kobus



Geregistreerd op: 12 Feb 2006
Berichten: 42
Woonplaats: Zuid Limburg

BerichtGeplaatst: Za Jan 20, 2007 9:34 am    Onderwerp: sorry..., Reageren met citaat

'kanarip',

Ik heb je antwoord even gemist. Heb een paar dagen niet op het forum gekeken; met andere dingen bezig...
Je zou best eens gelijk kunnen hebben, alleen weet ik niet precies onder welke naam ik het opstart script moet zoeken.
Anyway, ben al weer met iets anders bezig, nl Core 6: zie mijn post onder "Fedora diskussie's"

Kobus
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Configuratie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.