Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

geen netwerk in fedora core 5

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
stevo



Geregistreerd op: 15 Okt 2006
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Zo Okt 15, 2006 10:37 am    Onderwerp: geen netwerk in fedora core 5 Reageren met citaat

ik heb maar pas wat kennis gemaakt met linux en het leek me wel tof op dit te installeren onder dual boot met windows.. installatie ging vlot.. Maar nu zit ik zonder internet. Op windows heb ik geen probleem.. Maar onder linux krijg ik maar geen internet. Hier thuis werk ik met een router (smc) waarop dhcp is ingeschakeld. Dus normaal zou onder linux moet mijn computer toch ook een ip adres moeten krijgen .. Maar dit lukt dus maar niet?! Iemand enig idee aub?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Zo Okt 15, 2006 12:31 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Wat betekent "geen internet"? Alleen extern, of ook niet intern?
Heb je bij het installeren opgegeven dat je een netwerk kaart had?
Dat die met DHCP een adres krijgt?
Als je in een terminal window, als root, intikt "ifconf", zie je dan de netwerk interface (eth0 of zo)?
Wat gebeurt er als je "ifup eth0" intikt?
Weet je het IP adres van je router, en kun je dit adres pingen?
Hoe staan de routes ("route -n")?
Wat staat er in /etc/resolv.conf?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
stevo



Geregistreerd op: 15 Okt 2006
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Zo Okt 15, 2006 9:35 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

ja heb geen internet op mijn pc als ik onder linux werk..
Bij het installeren heeft hij twee ethernet aansluitingen gevonden..
mijn utp kabel zit ingeplugt in eth0.. En idd, ik heb het vinkje van DHCP aangeklikt, zodat mijn router automatisch een ip adres uitdeeld..
bij het intikken in de terminal lukken de commands "ifconf" en "ifup eth0" niet... pingen naar het ip adres van mijn router lukt niet (destination unreachable).
de routes staan als volgt: dest: 169.254.0.0 ; gateway 0.0.0.0 ; mask: 255.255.0.0 ; flags U ; Metr, Ref en Use op 0 ; en Ifase lo.
En in de file resolv.conf staat niets in..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
stevo



Geregistreerd op: 15 Okt 2006
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 7:58 am    Onderwerp: Reageren met citaat

heb nog eens aan het prullen geweest.. heb eens geprobeerd met "ifconfig eth0 192.168.2.103" , dit ip adres krijg ik van mijn dhcp in windows.. maar ik zie dan precies wel dat ik dingen ontvang via RX en dat er een connectie is?! maar ik kan nog altijd niet surfen.. Daarna heb ik het commando "dhclient" uitgevoerd.. maar dat leverde ook geen internet op ..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 9:57 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Als je na "ifconfig eth0 192.168.2.103" ook nog "ifconfig eth0 up" doet, kun je dan je router pingen (192.168.2.1 of zo?).

Als je een "route add default gw 192.168.2.1" (nummer van de router invullen) doet, kun je dan pingen naar bv. 194.109.21.51?

In de /etc/resolv.conf behoren o.m. de ip adressen van je name servers te staan. Normaalgesproken worden die door je DHCP server aangeleverd en door dhclient in /etc/resolv.conf geplaatst.

Wat staat er in /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 ?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
stevo



Geregistreerd op: 15 Okt 2006
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 9:55 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

als ik het commando "ifconfig" uitvoer krijg het ik het volgende:

Link encap:Ethernet HWaddr 00:16:17:42:6B:5B
inet addr:192.168.2.103 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::216:17ff:fe42:6b5b/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:17 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:60 (60.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:19 Base address:0x2000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:4259 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4259 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:5050281 (4.8 MiB) TX bytes:5050281 (4.8 MiB)


en in de file etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

nVidia Corporation MCP55 Ethernet
DEVICE=eth0
BOOTPROTO=dhcp
HWADDR=00:16:17:42:6B:5B
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet
USERCTL=no
IPV6INIT=no
PEERDNS=no
NETMASK=255.255.255.0
IPADDR=192.168.2.103
GATEWAY=192.168.2.1

en pingen lukt niet (unreachable)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Di Okt 17, 2006 11:30 am    Onderwerp: Reageren met citaat

In de ifcfg-eth0, staat voor de eerste regel (die met nVidia) wel een # teken? Deze is n.l. commentaar.

Kun je de router pingen?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
stevo



Geregistreerd op: 15 Okt 2006
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Di Okt 17, 2006 5:54 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

het spoorweg teken # staat voor die eerste regel.. had dat ni mee gekopieerd.
maar het pingen naar mijn router werkt niet..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Di Okt 17, 2006 7:05 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Als je zeker weet dat je router op 192.168.2.1 zit, en je kunt hem niet pingen, dan zou ik toch ook eens naar je kabeltjes gaan kijken.

En wat zegt "route -n"?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
kanarip



Geregistreerd op: 17 Mrt 2006
Berichten: 286
Woonplaats: Utrecht

BerichtGeplaatst: Do Okt 19, 2006 4:45 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Fedora heeft de nare neiging weleens andere prioriteiten te geven aan verschillende netwerkkaarten. Probeer ditzelfde geintje eens terwijl je 1 van de netwerkkaarten in het BIOS uitschakelt. Heb je daar geen zin in, controleer dan in /etc/modprobe.conf of /etc/sysconfig/hwconf. Iets minder leesbaar, helaas.

ethtool kan je hierbij verder helpen. Zit de netwerkkabel nu in eth0 of in eth1??

ethtool eth0 geeft je helemaal onderaan de output een "Link detected: yes" of een "Link detected: no". Hetzelfde geintje kun je uitvoeren voor eth1: ethtool eth1

Zo kom je erachter welke ethernet kaart nu eigenlijk de kabel heeft ingeplugt, en welke netwerkkaart je dus moet gaan gebruiken.

Plaats in de /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 en ifcfg-eth1 scripts het volgende:

DEVICE=eth0 (of eth1 natuurlijk)
BOOTPROTO=dhcp
ONBOOT=yes
TYPE=Ethernet

Geef een "service network restart", draai een ifconfig, geef een route -n, check of de default route gedefinieerd staat op de juiste ethernet kaart en probeer de gateway die in de default route staat te pingen.

Dit is even heel kort hoe je dit zou kunnen oplossen, schroom niet om vragen te stellen als het even niet lukt!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken Yahoo Messenger MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.