Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Server Netwerk Configuratie voor ISP netwerk

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
cwolf



Geregistreerd op: 03 Jul 2006
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: Wo Jul 05, 2006 5:35 pm    Onderwerp: Server Netwerk Configuratie voor ISP netwerk Reageren met citaat

Hallo,

Ik ben al een tijdje aan de slag met Fedora. Had eerst CentOS, maar ben toch overgestapt. Gelukkig is het verschil minimaal, maar volgens distrowatch toch stabieler als de rest.

Nu heb ik thuis een server staan (Supermicro dual core, blabla) en het werkt allemaal goed. Mijn netwerk hier ziet er als volgt uit:

Code:
server ---> switch ---> router ---> dsl modem <---> evil internet

ifconfig output:
Code:
[root@host1 ~]# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:48:57:12:B2
          inet addr:192.168.1.110  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::230:48ff:fe57:12b2/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:26003 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:53758 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:22066249 (21.0 MiB)  TX bytes:5756094 (5.4 MiB)
          Interrupt:177

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:48:57:12:B3
          inet addr:192.168.1.111  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::230:48ff:fe57:12b3/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2144 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:29 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:155594 (151.9 KiB)  TX bytes:3433 (3.3 KiB)
          Interrupt:185

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:6713 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:6713 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:282188 (275.5 KiB)  TX bytes:282188 (275.5 KiB)

route output:
Code:
[root@host1 ~]# route -nee
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface    MSS   Window irtt
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth0     0     0      0
192.168.1.0     0.0.0.0         255.255.255.0   U     0      0        0 eth1     0     0      0
169.254.0.0     0.0.0.0         255.255.0.0     U     0      0        0 eth1     0     0      0
0.0.0.0         192.168.1.2     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0     0     0      0

Ik vraag me af wat ik met die 169.254.0.0 aan moet. Ik heb hem al een keer verwijderd, maar na een herstart van het netwerk komtie weer terug?!?! Shocked

Nu heb ik wat gegevens gekregen van mijn ISP om mijn server zodanig te configureren dat alles direct werkt... (hoop ik).

Ip range: 213.222.13.56/29
gateway: 213.222.13.57
netmast: 255.255.255.248
name : 194.159.73.136 en 135

Ik heb de beschikking over 6 ip-adressen. x.x.x.56 en 63 vallen af door broadcast ed. De nameservers staan al in resolv.conf, omdat dit ook thuis mijn ISP is. Nu moet ik de NIC's aanpassen, maar is dat alles?

Moet ik niet een routing opzetten zoals ik die bijvoorbeeld in mijn router zie: (maar dan met de ISP gegevens)
Code:

Flags     Network Address  Netmask          Gateway      Interface  Metric
C         127.0.0.1        255.255.255.255  127.0.0.1    Loopback   1
C         224.0.1.134      255.255.255.255  192.168.1.2  LAN        1
S         0.0.0.0          0.0.0.0          83.160.x.1   WAN        1
C         83.160.x.0       255.255.255.0    83.160.x.x   WAN        1
C         192.168.1.0      255.255.255.0    192.168.1.2  LAN        1


Ik vermoed dat het netwerk er straks zo uit ziet.
Code:
server ---> router (isp) <---> evil internet

De verbinding zal 100MBit zijn en niet gefilterd.. dus rechtstreeks aan het internet. Alle adviezen zijn welkom, gezien ik geen zin heb elke dag naar Amsterdam te moeten kroezen als het niet werkt.

Alvast bedankt
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Jul 06, 2006 6:45 am    Onderwerp: Reageren met citaat

hoi,

als ip op je server kan je inderdaad een ip kiezen tussen
213.222.13.57 en 213.222.13.62 met netmask 255.255.255.248

je zet dan je default route 0.0.0.0 netmask 0.0.0.0 met gateway 213.222.13.57

dit is voldoende.

de 169.254.0.0 reeks is een reeks die dhcp clients zichzelf toekennen als ze gen dhcp server kunnen vinden. deze kan rustig blijven staan

david
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
cwolf



Geregistreerd op: 03 Jul 2006
Berichten: 2

BerichtGeplaatst: Do Jul 06, 2006 11:49 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Dus moet mijn ifcfg-eth0 er vervolgens zo uitzien?
Code:
BOOTPROTO=none
TYPE=Ethernet
DEVICE=eth0
NETMASK=255.255.255.248
BROADCAST=213.222.13.63
IPADDR=213.222.13.58
NETWORK=213.222.13.56 <--- (?)
ONBOOT=yes

(?) moet dit niet 213.222.13.0 zijn?

...en zo mijn /etc/sysconfig/network:
Code:
NETWORKING=yes
HOSTNAME=host1
GATEWAY=213.222.13.57
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Jul 06, 2006 4:07 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi,

zo is je config inderdaad goed.

het moet niet 213.222.13.0 zijn omdat het subnetmask niet 255.255.255.0 is.


het netwerkadres is altijd het eerste ip in de reeks, het broadcastadres het laatste. om de logica te snappen zou je ze binair moeten uitschrijven

david.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.