Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

2de hdd aansluiten

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Hardware
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
djin



Geregistreerd op: 19 Jan 2006
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Do Feb 02, 2006 6:36 pm    Onderwerp: 2de hdd aansluiten Reageren met citaat

hoi heren
heb nogal zittten te klungelen met een twede hdd en wil niet lukken

heb die aangesloten maar kan het niet mounten of niets hoe kan ik verder ??

kijk dat krijg ik duss te zien

bij dit comando

[root@localhost dev]# more /proc/partitions
major minor #blocks name

3 0 19551168 hda
3 1 104391 hda1
3 2 19446682 hda2
3 64 80043264 hdb
3 65 80043263 hdb1
253 0 19398656 dm-0
253 1 18350080 dm-1
253 2 1048576 dm-2
[root@localhost dev]#



en bij dit zie ik dit

eth0: VIA Rhine II at 0xf0800000, 00:0e:a6:3b:45:21, IRQ 11.
eth0: MII PHY found at address 1, status 0x786d advertising 01e1 Link 45e1.
Linux Tulip driver version 1.1.13 (May 11, 2002)
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKD] enabled at IRQ 10
PCI: setting IRQ 10 as level-triggered
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0b.0[A] -> Link [LNKD] -> GSI 10 (level, low) -> IRQ 10
tulip0: MII transceiver #1 config 1000 status 7849 advertising 05e1.
eth1: ADMtek Comet rev 17 at e089a000, 00:50:BF:98:FF:BE, IRQ 10.
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:0c.0[A] -> Link [LNKD] -> GSI 10 (level, low) -> IRQ 10
gameport: ES1938 is pci0000:00:0c.0/gameport0, io 0xb000, speed 1065kHz
eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
cannot find the slot for index 0 (range 0-0)
VIA 82xx Audio: probe of 0000:00:11.5 failed with error -12
NET: Registered protocol family 23
shpchp: acpi_shpchprm:\_SB_.PCI0 evaluate _BBN fail=0x5
shpchp: acpi_shpchprm:get_device PCI ROOT HID fail=0x5
ACPI: PCI Interrupt Link [LNKE] enabled at IRQ 3
PCI: setting IRQ 3 as level-triggered
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.3[D] -> Link [LNKE] -> GSI 3 (level, low) -> IRQ 3
ehci_hcd 0000:00:10.3: EHCI Host Controller
ehci_hcd 0000:00:10.3: new USB bus registered, assigned bus number 1
ehci_hcd 0000:00:10.3: irq 3, io mem 0xf1000000
ehci_hcd 0000:00:10.3: USB 2.0 initialized, EHCI 1.00, driver 10 Dec 2004
hub 1-0:1.0: USB hub found
hub 1-0:1.0: 6 ports detected
USB Universal Host Controller Interface driver v2.3
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.0[A] -> Link [LNKE] -> GSI 3 (level, low) -> IRQ 3
uhci_hcd 0000:00:10.0: UHCI Host Controller
uhci_hcd 0000:00:10.0: new USB bus registered, assigned bus number 2
uhci_hcd 0000:00:10.0: irq 3, io base 0x0000a800
hub 2-0:1.0: USB hub found
hub 2-0:1.0: 2 ports detected
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.1 -> Link [LNKE] -> GSI 3 (level, low) -> IRQ 3
uhci_hcd 0000:00:10.1: UHCI Host Controller
uhci_hcd 0000:00:10.1: new USB bus registered, assigned bus number 3
uhci_hcd 0000:00:10.1: irq 3, io base 0x0000a400
hub 3-0:1.0: USB hub found
hub 3-0:1.0: 2 ports detected
ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.2[C] -> Link [LNKE] -> GSI 3 (level, low) -> IRQ 3
uhci_hcd 0000:00:10.2: UHCI Host Controller
uhci_hcd 0000:00:10.2: new USB bus registered, assigned bus number 4
uhci_hcd 0000:00:10.2: irq 3, io base 0x0000a000
hub 4-0:1.0: USB hub found
hub 4-0:1.0: 2 ports detected
SELinux: initialized (dev ramfs, type ramfs), uses genfs_contexts
NET: Registered protocol family 10
Disabled Privacy Extensions on device c0380420(lo)
IPv6 over IPv4 tunneling driver
eth0: no IPv6 routers present
ACPI: Power Button (FF) [PWRF]
ACPI: Power Button (CM) [PWRB]
ibm_acpi: ec object not found
md: Autodetecting RAID arrays.
md: autorun ...
md: ... autorun DONE.
cdrom: open failed.
EXT3 FS on dm-1, internal journal
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3 FS on hda1, internal journal
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
SELinux: initialized (dev hda1, type ext3), uses xattr
SELinux: initialized (dev tmpfs, type tmpfs), uses transition SIDs
Adding 1048568k swap on /dev/VolGroup00/LogVol01. Priority:-1 extents:1 across:1048568k
SELinux: initialized (dev binfmt_misc, type binfmt_misc), uses genfs_contexts
SELinux: initialized (dev rpc_pipefs, type rpc_pipefs), uses genfs_contexts
Bluetooth: Core ver 2.7
NET: Registered protocol family 31
Bluetooth: HCI device and connection manager initialized
Bluetooth: HCI socket layer initialized
Bluetooth: L2CAP ver 2.7
Bluetooth: L2CAP socket layer initialized
Bluetooth: RFCOMM ver 1.5
Bluetooth: RFCOMM socket layer initialized
Bluetooth: RFCOMM TTY layer initialized
i2c /dev entries driver
SELinux: initialized (dev autofs, type autofs), uses genfs_contexts
parport: PnPBIOS parport detected.
parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7 [PCSPP,TRISTATE]
lp0: using parport0 (interrupt-driven).
lp0: console ready
cdrom: open failed.
[djin@localhost ~]$


duss is als hdb de maxtor 80 gig


maar hoe kan ik die nu als twede hdd mounen en gebruiken ??


met fsck zegt die

[djin@localhost ~]$ fsck
bash: fsck: command not found
[djin@localhost ~]$ fsck /dev/hdb
bash: fsck: command not found
[djin@localhost ~]$

hoe kan ik het oplossen ??
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
djin



Geregistreerd op: 19 Jan 2006
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Do Feb 02, 2006 6:38 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

als ik de hdd moet formater dat he dan werkt ook goed maar hoe ??
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
wge



Geregistreerd op: 17 Nov 2005
Berichten: 320
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: Do Feb 02, 2006 9:30 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

djin,

su - root
/sbin/fdisk /dev/hdb

have fun
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Menno



Geregistreerd op: 29 Mei 2005
Berichten: 447

BerichtGeplaatst: Do Feb 02, 2006 9:46 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Kan iemand daar een how-to voor maken? Met de situatie:
1 schijf die standaard gemount is tijdens de installatie, dus / en /boot.
Maar hoe je bijv je /home/gebruikersnaam/ naar een andere schijf kunt zetten.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
nerd66



Geregistreerd op: 15 Feb 2006
Berichten: 21

BerichtGeplaatst: Do Feb 16, 2006 9:23 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Even een disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor enig data-verlies. Mocht je hierna geen home-directory meer hebben: ik heb het niet gedaan, oke? Alle tips vanaf hier gaan voor eigen risico en zijn gegeven in de werwachting dat ze bruikbaar zijn. Als je vragen of twijfels hebt: eerst vragen dan doen.
Okee verder met de show:

Lijkt alsof je harde schijf zichtbaar als /dev/hdb1
Dus is de volgende stap: een zogeheten bestandssyteem erop zetten.
De opdracht is:
/sbin/mkfs.ext3 /dev/hdb1 -b 4096

Als dat lukt: aankoppelen:

mount /dev/hdb1 /mnt
cd /mnt

Even kijken of hij beschrijfbaar is:
touch somefile
ls

geeft als resultaat de eigenschappen van "somefile'

Post hier even hoe ver je bent gekomen, okee?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Ramonster



Geregistreerd op: 14 Dec 2005
Berichten: 62

BerichtGeplaatst: Do Apr 06, 2006 7:45 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik ben hier nu ook mee bezig, maar ik durf niet verder zeg maar.
Na : /sbin/mkfs.ext3 /dev/hdb1 -b 4096
vraagt mke2fs of ik door wil gaan omdat hdb het hele apparaat is en niet slechts een partitie.

Ik wil alleen als het mogelijk is (lijkt mij wel) 2 partitie's maken maar 1 ntfs en 1 ext3

Moet ik nu ipv
/sbin/mkfs.ext3 /dev/hdb1 -b 4096 <- dit
/sbin/mkfs.ext3 /dev/hdb1 -b 2048 <- Dit doen?

Ik heb trouwens nog niet
su - root
/sbin/fdisk /dev/hdb
gedaan
is dat nodig?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
kanarip



Geregistreerd op: 17 Mrt 2006
Berichten: 286
Woonplaats: Utrecht

BerichtGeplaatst: Vr Apr 07, 2006 12:06 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Dit is uit het blote hoofd, dus pin me er niet op vast...

Als root:

fdisk /dev/hdb

Verwijder de partitie die reeds aanwezig is:

d[enter]

Omdat er slechts 1 partitie te verwijderen valt, zal fdisk automatisch doorlopen en terugkomen met een prompt. Nu gaan we een partitie creeren:

n[enter]

Kies het type van de partitie (primary of extended):

p[enter]

Kies het "partitienummer":

1[enter]

Kies het block om op te beginnen (boeit je niet, geloof me), druk op enter om gewoon aan het begin van de schijf je partitie te starten:

[enter]

Geef de gewenste grootte aan van de partitie, bijvoorbeeld +20G voor 20 Gigabyte:

+20G[enter]

Zet het type van de partitie:

t[enter]

omdat er nog maar 1 partitie aanwezig is, zal fdisk deze automatisch kiezen, en terugkomen met de prompt.

Kies type 83 (Linux):

83[enter]

Maak de 2e partitie aan:

n[enter]

Kies het type van de partitie (primary of extended):

p[enter]

Kies het nummer van de partitie:

2[enter]

Kies het begin van de partitie (hetgeen je opnieuw niet boeit, dus druk op enter):

[enter]

Kies het einde van de partitie (hetgeen ons niet boeit, want we willen gewoon de rest van de harde schijf gebruiken voor de partitie, dus druk op enter):

[enter]

Kies het type van de partitie (NTFS volume set Ik weet niet zeker of type 86 het goede type is!! Hiervoor zou je even kunnen Googlen):

t[enter]
2[enter]
86[enter]


Schrijf de partitietabel naar de harde schijf:

w[enter]

fdisk zal stoppen en je kunt een filesystem aanmaken op de 2 partities:

mke2fs -j /dev/hdb1
mke2fs -j /dev/hdb2


Maak indien ze nog niet aanwezig zijn de directories aan om de partities op te mounten, hier gebruik ik /mnt/hdb1 en /mnt/hdb2

mkdir -p /mnt/hdb1
mkdir -p /mnt/hdb2
mount -t ext3 /dev/hdb1 /mnt/hdb1
mount -t ext3 /dev/hdb2 /mnt/hdb2


Nogmaals, dit is even uit het blote hoofd, dus het kan zijn dat je net andere dingen tegenkomt.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken Yahoo Messenger MSN Messenger
Ramonster



Geregistreerd op: 14 Dec 2005
Berichten: 62

BerichtGeplaatst: Za Apr 08, 2006 10:26 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Mijn dank is groot!
Het blijkt te werken, ik moet alleen nog kijken of windows nu de NTFS partitie ziet en kan gebruiken.
Maar het is me al een heel stuk duidelijker, ik kon het niet duidelijker vinden verder.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Hardware Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.