Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Hoe kan ik het beste een harde schijf klonen?

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Hardware
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Wo Sep 07, 2005 10:46 am    Onderwerp: Hoe kan ik het beste een harde schijf klonen? Reageren met citaat

Ik heb een WinXP /FC4 installatie, waarbij Windows NTFS en FAT32 gebruikt, en Fedora LVM met EXT3. Bij Fedora heb ik een aparte boot, root, en home partitie, alsmede een SWAP partitie. Nu wil ik met 40GB schijf vervangen door een 80GB schijf en sommige partitie's (FAT32 en de home partitie) vergroten.

Ik heb Ghost 2003, die start DOS vanaf 2 diskettes, en die kan in ieder geval het Windows gedeelte klonen/cq vergroten. Alternatief heb ik daar ook nog Acronis software voor, die een paar maand terug als volledig versie bij een computertijdschrift zat.

Volgens de handleiding moet mijn versie van Ghost ext3 kunnen klonen, maar lukt dat ook met LVM? In feite moet dat vergroten ook op een draaiend systeem lukken, indien er vrije ruimte op de harde schijf aanwezig is.

Hoe kan ik dat het beste doen? In mijn computer past een harde schijf en een optische drive. Ik moet het dus in een keer goed doen.

Ik post deze vraag hier omdat ik vermoed dat er wat deskundigen voor LVM zijn. Ik wil dus niet de harde schijf ombouwen en alles opnieuw moeten installeren.

Groeten,
....Lutz
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Wo Sep 14, 2005 7:32 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Tot nu toe nul response gehad. Het tussenstand is: ik kan het beste de boot sector, mijn NTFS partitie en mijn FAT32 met Acronis software gaan klonen en in groote aanpassen (Acronis is sneller dan Ghost). Voor de linux gedeelte kan ik g4u gebruiken (http://freshmeat.net/projects/g4u/), en dan moet ik nog uitzoeken hoe ik op een draaien systeem ongepartitioneerde ruimte op de harde schijf kan toevoegen aan mijn LVM.

Weet iemand, hoe dat op een draaiend systeem het liefst grafisch kan of wordt het de man pages van LVM lezen en dan via de console intikken?

Bedankt voor het lezen,
....Lutz
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Vr Feb 17, 2006 8:10 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb intussen mijn 40GB schijf gekloont met g4u na een 80GB schijf, maar van de 80GB wordt maar de helft gebruikt. Hoe kan ik het beste de ongebruikte ruimte aan Fedora toevoegen? Ik heb tijdens de installatie voor LVM gekozen en een extra mountpunt /home gemaakt. Bij home zullen nu de 40GB extra capaciteit erbij komen.

Maar hoe doe ik dat? Ik heb wel het "logical volume management gevonden,
maar ik kan de ongebruikte ruimte niet zien...

Bedankt voor het lezen,
....Lutz
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Worado



Geregistreerd op: 13 Feb 2005
Berichten: 501
Woonplaats: Goes

BerichtGeplaatst: Vr Feb 17, 2006 8:47 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Misschien kan je het proberen met het programma GParted?

http://www.google.nl/search?q=gparted
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Za Feb 18, 2006 11:20 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb al naar de fouten in gparted gekeken. Ze ondersteunen nog steeds geen LVM. Mad
Maar er is al een live CD van gparted, misschien kunnen zij iets doen. Wink
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Za Mrt 11, 2006 8:02 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Het schiet niet echt op. Ik heb intussen de Windows partities geklont en vergroot. Verder heb ik een minimale FC4 installatie op hdb gedaan.

Mijn mount tabel is als volgt:

[papa@d530sff ~]$ mount
/dev/mapper/VolGroup00-LogVol00 on / type ext3 (rw)
/dev/proc on /proc type proc (rw)
/dev/sys on /sys type sysfs (rw)
/dev/devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
/dev/hda3 on /boot type ext3 (rw)
/dev/shm on /dev/shm type tmpfs (rw)
/dev/mapper/VolGroup00-LogVol02 on /home type ext3 (rw)
/dev/hda2 on /mnt/Extradisk type vfat (rw,noexec,nosuid,nodev,umask=000)
/dev/hda1 on /mnt/winxphome type ntfs (ro,umask=0222)
none on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
automount(pid2100) on /misc type autofs (rw,fd=4,pgrp=2100,minproto=2,maxproto=4 )
automount(pid2135) on /net type autofs (rw,fd=4,pgrp=2135,minproto=2,maxproto=4)

Mijn doelschijf (hdb) heeft in feite hetzelfde layout, alleen zijn sommige mount points wat groter bemeten.

Ik moet drie dingen doen: mounten van / /boot en /home van hdb.
Wissen van de inhoud, omdat ik alles van hda moet kopieŽren.

Unmounten en remounten van hda in read-only mode (indien nodig).

Alles van hda naar hdb kopieŽren.

System stoppen.

hda verwijderen, hdb als master jumperen, hda inbouwen.

Klaar!

Ik ben al begonnen hdb met de rescue cd op te schonen, maar dat moet eenvoudiger lukken dan alle mapinhoud wissen en vervolgens een lege map wissen.

Weet nog iemand (R....e misschien?) hoe het precies moet?

Groeten,
....Lutz
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
kanarip



Geregistreerd op: 17 Mrt 2006
Berichten: 286
Woonplaats: Utrecht

BerichtGeplaatst: Za Mrt 18, 2006 12:46 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

partitioneer hdb en maak de filesystems aan
aangenomen dat hdb1 je /boot partitie is, hdb2 je root filesystem en hdb3 je /home partitie:

Code:

# mkdir /mnt/hdb
# mount -t ext3 /dev/hdb2 /mnt/hdb
# mkdir /mnt/hdb/boot
# mount -t ext3 /dev/hdb1 /mnt/hdb/boot
# mkdir /mnt/hdb/home
# mount -t ext3 /dev/hdb3 /mnt/hdb/home
# cp -ax / /mnt/hdb
# cp -ax /home /mnt/hdb/home
# cp -ax /boot /mnt/hdb/boot



Je wilt dan ook je MBR nog overzetten (GRUB opnieuw installeren), dit kan met de grub prompt.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken Yahoo Messenger MSN Messenger
Lutz



Geregistreerd op: 30 Jun 2005
Berichten: 320
Woonplaats: bij Den Haag

BerichtGeplaatst: Za Mrt 18, 2006 8:02 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Beste Jeroem,

ik heb iets soortgelijks gedaan, maar hou nog LVM fouten over. Zie mijn ander mailing op http://fedora-linux.nl/forum/viewtopic.php?p=6717#6717.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Hardware Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.