Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Root Wachtwoord

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Configuratie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
ossie



Geregistreerd op: 22 Okt 2005
Berichten: 58
Woonplaats: IJmuiden

BerichtGeplaatst: Za Jun 25, 2011 12:27 am    Onderwerp: Root Wachtwoord Reageren met citaat

Ik heb mijn pc een tijdje draaien met fedora 14.
Hij draaid perfect maar nu wilde ik vandaag via een
terminal venster root worden met SU - maar nu zegt hij
dat mijn wachwoord niet juist is hoe moet ik dat oplossen ik had gelezen
dat je dan runlevel 1 moet opstarten maar ik kan in iniitab niet de
runlevel veranderen omdat ik geen root ben.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
NikkiMassa



Geregistreerd op: 17 Sep 2006
Berichten: 355
Woonplaats: Vries

BerichtGeplaatst: Za Jun 25, 2011 5:16 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

vergeef me als ik het geheel verkeerd heb maar ik meen me te herinneren dat een vergeten rootpassword een herinstallatie betekent... (categorie NEEEEH! dus)


-- edit

Ik vond dit na 30 seconden googlen:
http://www.go2linux.org/fedora-centos-root-password-recovery
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Za Jun 25, 2011 6:59 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Het gemakkelijkst is om te rebooten, en dan de in de GRUB aan de boot string toe te voegen
Code:
init=/bin/sh

Je komt dan meteen in een root-shell.

Bijvoorbeeld, oude boot-string:
Code:
ro root=/dev/mapper/VolGroup00-F14Root initrd=initramfs-2.6.35.13-92.fc14.i686.PAE.img rd_LVM_LV=VolGroup00/F14Root rd_LVM_LV=VolGroup00/Swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=us

Nieuwe boot-string:
Code:
ro root=/dev/mapper/VolGroup00-F14Root initrd=initramfs-2.6.35.13-92.fc14.i686.PAE.img rd_LVM_LV=VolGroup00/F14Root rd_LVM_LV=VolGroup00/Swap rd_NO_LUKS rd_NO_MD rd_NO_DM LANG=en_US.UTF-8 SYSFONT=latarcyrheb-sun16 KEYTABLE=us init=/bin/sh
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
NikkiMassa



Geregistreerd op: 17 Sep 2006
Berichten: 355
Woonplaats: Vries

BerichtGeplaatst: Do Jun 30, 2011 5:12 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

die moet ik onthouden. Een wachtwoord vergeten is mij niet geheel ongewoon namelijk...

Geldt dit alleen voor Fedora, maar ook voor andere distro's?
ja want het kostte me wat moeite maar ik weet eindelijk hoe in grub te komen als Ubuntu een gast is met VirtualBox.

Wel is dit een onveilige achterdeur als anderen toegang hebben tot jouw computer (ik bedoel fysiek). Kun je bv. Grub beveiligen, ookal betekent dit dat je bij een vergeten password weer erg pech hebt?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Do Jun 30, 2011 6:50 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

NikkiMassa schreef:
die moet ik onthouden. Een wachtwoord vergeten is mij niet geheel ongewoon namelijk...

Smile

Citaat:
Geldt dit alleen voor Fedora, maar ook voor andere distro's?
Dit geldt voor (zowat?) elke Linux.

Citaat:
Wel is dit een onveilige achterdeur als anderen toegang hebben tot jouw computer (ik bedoel fysiek).
Klopt. De heersende opvatting is dat in geval van fysieke toegang tot de computer je toch niets meer kunt tegenhouden. Je zou dan standaard alles moeten beveiligen (encrypted disks en zo).

Merk op dat dit voor laptops, die veel kwetsbaarder zijn, het altijd aanbevolen wordt om encrypted disks en een beveiligde BIOS en GRUB te gebruiken!

Citaat:
Kun je bv. Grub beveiligen, ookal betekent dit dat je bij een vergeten password weer erg pech hebt?
Dat kan. Je kunt in de GRUB config een password vastleggen dat dan moet worden ingegeven om in GRUB te komen.

Ik gebruikte dat vroeger voor emergency op klantsystemen. Die draaiden uiteraard onder Windows, maar op een kleine partitie installeerde ik DSL of zo. Deze was alleen te booten door in GRUB het juiste password in te geven.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
NikkiMassa



Geregistreerd op: 17 Sep 2006
Berichten: 355
Woonplaats: Vries

BerichtGeplaatst: Vr Jul 01, 2011 12:52 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

dank voor je antwoorden!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Configuratie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.