Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Netwerk down/up script

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
mbootsman



Geregistreerd op: 06 Mrt 2005
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Di Dec 05, 2006 1:13 pm    Onderwerp: Netwerk down/up script Reageren met citaat

Hallo,

in verband met het af en toe wegvallen van mijn ADSL (storingen bij de provider) wil ik een script maken die om de 10 minuten ofzo een check uitvoert of de NIC (in dit geval eth0) nog wel up is.

Als dit niet zo is, dan moet een ifdown/ifup uitgevoerd worden
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, lijkt me niet erg moelijk, al weet ik niet hoe ik moet beginnen...
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen MSN Messenger
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Di Dec 05, 2006 2:27 pm    Onderwerp: Re: Netwerk down/up script Reageren met citaat

mbootsman schreef:

in verband met het af en toe wegvallen van mijn ADSL (storingen bij de provider) wil ik een script maken die om de 10 minuten ofzo een check uitvoert of de NIC (in dit geval eth0) nog wel up is.
Als dit niet zo is, dan moet een ifdown/ifup uitgevoerd worden


Ik zou eerst eens uitzoeken waardoor je ADSL verbinding "hangt". Als je een ethernet aansluiting gebruikt zou het niet nodig moeten zijn om je NIC te herstarten. Mogelijk helpt de ifdown/ifup actie om te zorgen dat applicaties hun netwerk-stack herstarten bij hangende verbindingen.

Wat je het beste kan doen is een scriptje bouwen wat in een lus om de paar minuten een "ping" uitvoert naar de router van je provider. Als daar geen antwoord komt (timeout) kan je dan de ifdown/ifup uitvoeren.
Zie de bash scripting manual voor goeie ideeen Wink
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
mbootsman



Geregistreerd op: 06 Mrt 2005
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Di Dec 05, 2006 2:44 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik krijg heel soms geen DHCP refresh, als ik dan een ifdown/ifup doe, krijg ik weer een ip (vast ip adres). Ik wil graag dat dat automatisch gebeurd.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen MSN Messenger
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Di Dec 05, 2006 3:40 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

mbootsman schreef:
Ik krijg heel soms geen DHCP refresh, als ik dan een ifdown/ifup doe, krijg ik weer een ip (vast ip adres). Ik wil graag dat dat automatisch gebeurd.

Als je Fedora op DHCP hebt staan wordt normaal gesproken voor het verlopen van de lease weer een nieuwe aangevraagd. Het zou wel eens aan je router kunnen liggen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Wo Dec 06, 2006 8:17 am    Onderwerp: Reageren met citaat

ik denk ook dat de oorzaak zoeken het beste is, maar zo'n script zal zoiets moeten worden:
-----
#!/bin/bash
while [ 1 ] ; do
ping -n -c 1 websiteofipaddres >/dev/null 2>&1
if [ $? -ne 0 ] ; then
ifdown eth0
sleep 2
ifup eth0 ; fi
sleep 600
done
------
de $? checkt de return code van het laatste commando. de ping dus hier
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
djfoxy



Geregistreerd op: 15 Jun 2005
Berichten: 153
Woonplaats: Regio Nijmegen

BerichtGeplaatst: Wo Dec 06, 2006 9:45 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Heb je nog meerdere computers in je netwerk hangen waarmee je kan testen of je netwerkverbinding nog werkt ?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
sciurius



Geregistreerd op: 28 Sep 2006
Berichten: 1473
Woonplaats: Exloo

BerichtGeplaatst: Wo Dec 06, 2006 11:25 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Als je bijzondere netwerkdrivers hebt (bv. ndiswrapper) dan verdient het aanbeveling om na de ifdown ook de driver te ontladen, en voor de ifup weer te laden.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
mbootsman



Geregistreerd op: 06 Mrt 2005
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Do Dec 21, 2006 10:40 am    Onderwerp: Reageren met citaat

david schreef:
ik denk ook dat de oorzaak zoeken het beste is, maar zo'n script zal zoiets moeten worden:
-----
#!/bin/bash
while [ 1 ] ; do
ping -n -c 1 websiteofipaddres >/dev/null 2>&1
if [ $? -ne 0 ] ; then
ifdown eth0
sleep 2
ifup eth0 ; fi
sleep 600
done
------
de $? checkt de return code van het laatste commando. de ping dus hier


David bedankt voor je hele goede hint. Ik gebruik het script nu. Ik heb hem een klein beetje uitgebreid, de while loop eruit en als 5 min cronjob neergezet.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen MSN Messenger
david



Geregistreerd op: 16 Mei 2006
Berichten: 238
Woonplaats: amsterdam

BerichtGeplaatst: Do Dec 21, 2006 7:08 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

graag gedaan
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.