Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Subnetmask aanpassen..

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 12:01 pm    Onderwerp: Subnetmask aanpassen.. Reageren met citaat

Hallo mensen hier op het forum,

Ik heb vorig jaar een stagiaire gehad die als stage opdracht een Moodle moest installeren.

Dit deed hij incombi met een ander personnelslid en ik stond daar helemaal buiten.

Nu zijn wij gaan supernetten en moet het Subnetmask van 255.255.255.0 naar 255.255.252.0 veranderd worden..
Ik heb absoluut geen ervaring met linux en degene die hier intern met hem de opdracht heeft gedaan loopt ver in de min met verstand van linux.

Het komt nbu toch op mijn schouders neer..

Wie kan mij helpen met het editen van de instellingen op de meest simpele manier..

Zie het maar alsof je je moeder uitleg moet geven..

We hebben fedora release 3 ( heidelberg)
met kernel 2.56.9-1.667

Ik kan als root inloggen en zie 4 bestandjes staan als ik LS intyp.

Ik hoor graag als mensen mij kunnen helpen..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 12:16 pm    Onderwerp: Re: Subnetmask aanpassen.. Reageren met citaat

illigalhenkie schreef:

Wie kan mij helpen met het editen van de instellingen op de meest simpele manier..

Zie het maar alsof je je moeder uitleg moet geven..


Welke moeder probeert nou een subnet aan te passen? Smile

Maargoed, er even vanuit gaande dat je een grafische desktop hebt draaien: inloggen als root en System->Administration->Network kiezen en je kan het subnet mask gewoon omzetten.

Bij afwezigheid van een grafische desktop kan je het beste uit de bestanden onder /etc/sysconfig/networking/devices de configuratie van je netwerkkaart vissen (meestal ifcfg-eth0) en daarin met een tekst editor het subnet mask aanpassen. (het ligt er echt aan wat voor editors op je systeem staan om dat specifieker te omschrijven. Zoek met google eens op "vi editor")

Citaat:

We hebben fedora release 3 ( heidelberg)
met kernel 2.56.9-1.667


Mocht je het idee hebben dat die machine aan het internet moet hangen (extern bereikbaar) bedenk dan wel dat het Fedora project daar geen updates meer voor uitbrengt. Nieuwe veiligheidsproblemen worden dus niet meer gefixed, dus je loopt risico.
Je kan nog een beperkte tijd updaten bij Fedora legacy (zie http://www.fedoralegacy.org/updates/FC3)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 12:37 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik ga even uitzoeken welke editor wij hebben.
Zal wel ff kunnen duren..
maar we komen er steeds meer uit hoe het werkt Smile
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
wge



Geregistreerd op: 17 Nov 2005
Berichten: 320
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 3:43 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

als bovenstaande niet lukt kan je nog het volgende doen

indien de machine al verbonden was met het web:
je bent al ingelogd met root, dus dit zou direct moeten lukken
cat /etc/resolv.conf
het resultaat zou een tweetal ipadressen zijn.

netstat -rn
de lijn die begint met "default" of met 0.0.0.0 heeft als tweede item het ipadres van de default gateway.

in gelogd bent als root kan je nog
ifconfig -a
dan zie je welk ipadres de machine nu heeft .

vervolgens
setup
ingeven

onder een menu vind je dan netwerk configuration
vul daar ipadres en bijhorende mask in .

je kunt daar ook evt dns(en) en default gateway ook invullen.

is de machine niet verbonden met internet of is het niet belangrijk, dan kan je de stappen ivm de resolv.conf en netstat -rn gewoon overlaten en laat je in setup die velden op blanco.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 6:07 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

thanks..
Ga het proberen..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Beer



Geregistreerd op: 17 Feb 2005
Berichten: 473

BerichtGeplaatst: Ma Okt 02, 2006 6:59 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Heb je daar niet je dhcp-server voor nodig?.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Vr Okt 13, 2006 11:58 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Nou we zijn bezig geweest en hebben het subnetmask aangepast.
Als ik nu met ifconfig kijk zie ik echter een Bcast adres staan van 192.168.3.255.
Dat adres bestaat bij ons niet eens..

Wat doet dit adres???

bedankt voor jullie moeite..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Vr Okt 13, 2006 12:17 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

illigalhenkie schreef:
Nou we zijn bezig geweest en hebben het subnetmask aangepast.
Als ik nu met ifconfig kijk zie ik echter een Bcast adres staan van 192.168.3.255.
Dat adres bestaat bij ons niet eens..

Wat doet dit adres???


Even zoeken is toch niet zo moeilijk?

http://en.wikipedia.org/wiki/Broadcast_address
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Vr Okt 13, 2006 1:19 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

nee heb je gelijk in, maar ik had mijn vraag waarschijnlijk anders moeten stellen..
Dat Bcast broadcast was dacht ik al..
Het gaat mij erom wat dit adres tussen die regels doet..
Alle adressen die ik invul vallen bij mij in de 1 reeks en dan komt hij opeens met een 3 reeks..

Ik krijg namelijk nog steeds geen/zeer slecht verbinding met de server, dus vermoed ik dat het daar nog aan ligt..

kan/moet ik dit wijzigen of is dit door de instellingen bepaald..
( combi ipnummer/subnetmask.)

Dan weet ik of ik me daar verder in moet verdiepen of dat ik het probleem ergens anders moet gaan zoeken..

Bedankt voor je reactie.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
wge



Geregistreerd op: 17 Nov 2005
Berichten: 320
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: Vr Okt 13, 2006 11:10 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

soms zegt een afbeelding iets meer :

ik weet niet wat je wil bereiken met je netwerkaanpassingen

ik denk dat je hierin zit.

http://home.scarlet.be/~wg547506/Screenshot.png

dat broadcast adres is dus het punt niet.

je zegt dat je problemen hebt met het verbinden. Kan je daar meer specifieker in zijn.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 7:39 am    Onderwerp: Reageren met citaat

Dat wil ik uiteraard.
Ben er ondertussen uit dat hij de pagina wel direct herkent , maar heeft moeite met het weergeven van de moodle pagina.

Als ik het ipadres intype dan zet hij er zelf /moodle achter, maar de pagina die dan opgebouwd moet worden komt niet of pas na een minuut of 2. Na een minuut of 2 staan er dan 2 regeltjes text met wat vakjes met rode kruisjes. Het moet een hele pagina zijn met cursussen en dergelijke.

Ik denk dus nog steeds aan een verbindingsprobleem.

Op de server draait xamp met een apache server.
Dat is dus wat ik wil bereiken.

Ik dact dus dat het aan dat bcast adres lag.. Het blijkt echter uit jou plaatje dat dat helemaal goed is.

Dat scheelt dan al weer..

Maar misschien zoek ik verkeerd en zou het aan apache kunnen liggen..

We zullen nog eens gaan zoeken en als jullie nog suggesties hebben hoor ik ze graag..

bedankt alvast..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
wge



Geregistreerd op: 17 Nov 2005
Berichten: 320
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 11:40 am    Onderwerp: Reageren met citaat

illigalhenkie,

die kruisjes zullen hoogstwaarschijnlijk afbeeldingen, buttons etcetera zijn.

In moodle zelf zal er ergens nog een verwijzing zijn naar het oude ipadres. Hoe veranderen ? weet ik niet. ik ken moodle niet. Ik zie dat het een cms is en dat er een nederlandse support bestaat. Misschien moet je de vraag daar eens stellen.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
wge



Geregistreerd op: 17 Nov 2005
Berichten: 320
Woonplaats: Roeselare

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 11:43 am    Onderwerp: Reageren met citaat

illigalhenkie,

mss ook nog het volgende eens checken . in de httpd.conf file van apache staan misschien aliassen naar het vroegere ipadres. Misschien eens checken ?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
illigalhenkie



Geregistreerd op: 02 Okt 2006
Berichten: 7

BerichtGeplaatst: Ma Okt 16, 2006 12:07 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ok gaan we doen..
zal het laatste wel zijn..

Bedankt voor je moeite..
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Servers & Netwerken Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.