Fedora-Linux.nl Forumindex Fedora-Linux.nl
Het forum van Fedora-Linux.nl.
Deze site wordt gehost door Exonet Internet Services
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

linux-ntfs werkt niet (FC5)

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Software
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
erikdenoorman



Geregistreerd op: 02 Aug 2006
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Wo Aug 02, 2006 4:04 pm    Onderwerp: linux-ntfs werkt niet (FC5) Reageren met citaat

Hallo, ik heb een probleem met linux-ntfs.
Het zit zo, ik heb op mijn laptop 1 hdd waarop een dualboot staat (xp & fc5). Met xp wil ik in de ext3 kunnen kijken en schrijven en vice versa. Dat eerste lukt. Nu nog ntfs support in linux!

Enkele commando's die ik heb uitgevoerd:

[erikw@eriklaptop ~]$ arch
i686

[erikw@eriklaptop ~]$ uname -r
2.6.17-1.2157_FC5

Afgaande op de uitvoer van deze commando's heb ik de volgende rpm gedownload van linux-ntfs.org:
kernel-module-ntfs-2.6.17-1.2157_FC5-2.1.27-0.rr.10.5.i686.rpm


Vervolgens heb ik deze rpm geinstalleerd, wat zonder errors ging! De rpm is daadwerkelijk geinstalleerd. Het werkt echter niet. Ook als ik /proc/filesystems cat staat er geen ntfs tussen. Ik zou toch zeggen dat ik niks verkeerd doe... Iemand een idee?

Oja, "yum search ntfs" geeft oa aan:

kernel-module-ntfs-2.6.17-1.2157_FC5.i68 2.1.27-0.rr.10.5 installed
Matched from:
kernel-module-ntfs-2.6.17-1.2157_FC5
NTFS Kernel Module

Heeeelp! Shocked
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
Gul Dukat



Geregistreerd op: 12 Okt 2005
Berichten: 1389
Woonplaats: Doetinchem

BerichtGeplaatst: Wo Aug 02, 2006 4:16 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Probeer het volgende eens, open een terminal:
Code:

su -

Maak een directorie:
Code:

mkdir /mnt/windows

Kijk met het volgende comando, wat je NTFS-partitie is:
Code:

/sbin/fdisk -l

Open nu je fstab met een editor:
Code:

gedit /etc/fstab

Vul voor hda1 in, wat volgens /sbin/fdisk -l je NTFS-partitie is:
Code:

/dev/hda1       /mnt/windows    ntfs    ro,defaults,umask=0222  0 0

Zorg ervoor dat je een lege regel aan het eind van het bestand hebt en klik verovlgens op opslaan. Reboot vervolgens je pc. Je Windows-partitie zou nu zichtbaar moeten zijn als zijn "/mnt/windows". Let wel op. Dit is enkel lezen. Schrijven verkeerd nog in een experimenteel staium.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Nickname55



Geregistreerd op: 02 Mei 2005
Berichten: 666

BerichtGeplaatst: Wo Aug 02, 2006 7:20 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hmmm.. tja, ik heb in verleden ook deze mudule foutloos aan werken gehad hor, maar moet je na installatie niet herstarten? Of laad die modulle automatisch in? Ik weet wel dat elke keer dat je een kernel update doet, dat je opnieuw deze module moet installeren, of beter gezegt: update >> oude verwijderen en nieuwe instelleren, zelfde liedje als je net gedaan hebt om deze te instaleren. Zo af en toe een heel geknutsel. Aangezien de nieuwe kernels je om de oren vliegen bij het updaten, heb ik deze modulle nu maar even laten varen. Dan maar geen Windows partie lezen. Mr. Green

Overigens ik volgde deze tut: http://www.stanton-finley.net/fedora_core_5_installation_notes.html#NTFS

Sucses
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Gul Dukat



Geregistreerd op: 12 Okt 2005
Berichten: 1389
Woonplaats: Doetinchem

BerichtGeplaatst: Wo Aug 02, 2006 9:24 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Nickname55 schreef:
Overigens ik volgde deze tut: http://www.stanton-finley.net/fedora_core_5_installation_notes.html#NTFS

Sucses

Is zelfde wat ik hierboven heb gepost. Wink
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Do Aug 03, 2006 8:01 am    Onderwerp: Re: linux-ntfs werkt niet (FC5) Reageren met citaat

erikdenoorman schreef:

Vervolgens heb ik deze rpm geinstalleerd, wat zonder errors ging! De rpm is daadwerkelijk geinstalleerd. Het werkt echter niet. Ook als ik /proc/filesystems cat staat er geen ntfs tussen. Ik zou toch zeggen dat ik niks verkeerd doe... Iemand een idee?


"/sbin/modprobe ntfs" geprobeerd?
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Nickname55



Geregistreerd op: 02 Mei 2005
Berichten: 666

BerichtGeplaatst: Do Aug 03, 2006 10:55 pm    Onderwerp: Re: linux-ntfs werkt niet (FC5) Reageren met citaat

klaasjan schreef:
erikdenoorman schreef:

Vervolgens heb ik deze rpm geinstalleerd, wat zonder errors ging! De rpm is daadwerkelijk geinstalleerd. Het werkt echter niet. Ook als ik /proc/filesystems cat staat er geen ntfs tussen. Ik zou toch zeggen dat ik niks verkeerd doe... Iemand een idee?


"/sbin/modprobe ntfs" geprobeerd?
Dat zou normaal gesproken niet nodig zijn. Bovendien is het misschien handig voor de TS dat je er ff bij vermeld wat dit commando doet. Als iedereen zomaar een zooitje commando's op et forum gaat knallen, word et z'on zooitje en heeft niemand er wat aan.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Vr Aug 04, 2006 3:12 pm    Onderwerp: Re: linux-ntfs werkt niet (FC5) Reageren met citaat

Nickname55 schreef:
klaasjan schreef:

"/sbin/modprobe ntfs" geprobeerd?
Dat zou normaal gesproken niet nodig zijn. Bovendien is het misschien handig voor de TS dat je er ff bij vermeld wat dit commando doet. Als iedereen zomaar een zooitje commando's op et forum gaat knallen, word et z'on zooitje en heeft niemand er wat aan.


Alsof het zoveel moeite is om dat even via google oid op te zoeken...
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
erikdenoorman



Geregistreerd op: 02 Aug 2006
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Za Aug 05, 2006 1:18 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Ik heb zo'n beetje alles geprobeerd wat jullie voorstellen in jullie reacties. Bedankt overigens hiervoor. Helaas werkt het nog steeds niet. Bij het opstarten, waar de ntfs partitie gemount moet worden, zie ik een error:
Code:
Unknown filesystem: ntfs
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht Website bekijken
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Za Aug 05, 2006 8:51 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

erikdenoorman schreef:
Ik heb zo'n beetje alles geprobeerd wat jullie voorstellen in jullie reacties. Bedankt overigens hiervoor. Helaas werkt het nog steeds niet. Bij het opstarten, waar de ntfs partitie gemount moet worden, zie ik een error:
Code:
Unknown filesystem: ntfs


Ok, dat klinkt er nog steeds naar dat de driver om een of andere reden niet geladen wordt. Kan je eens een "/sbin/lsmod" uitvoeren om te checken of de ntfs kernel-module wel geladen is (ik denk van niet). Daarna even handmatig laden met bovenstaande "/sbin/modprobe ntfs", en weer checken met lsmod of de driver nu wel geladen is. Werkt het niet, dan graag even de uitvoer van "dmesg" posten want dan gaat het laden van de driver fout.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Sanity/Stephan



Geregistreerd op: 13 Jun 2006
Berichten: 42

BerichtGeplaatst: Di Aug 15, 2006 12:59 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Hoi, bij mij lukt het tot zoverre...

Code:
[root@localhost Stephan]# gedit /etc/fstab
bash: gedit: command not found


wat moet ik doen om verder te kunnen gaan?

bvd, Stephan
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
klaasjan



Geregistreerd op: 22 Dec 2005
Berichten: 868

BerichtGeplaatst: Di Aug 15, 2006 1:15 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Sanity/Stephan schreef:
Hoi, bij mij lukt het tot zoverre...

Code:
[<a>root</a>@localhost Stephan]# gedit /etc/fstab
bash: gedit: command not found


wat moet ik doen om verder te kunnen gaan?


Lijkt me simpel: gedit installeren of een andere editor gebruiken.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Gul Dukat



Geregistreerd op: 12 Okt 2005
Berichten: 1389
Woonplaats: Doetinchem

BerichtGeplaatst: Di Aug 15, 2006 2:57 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Sanity/Stephan schreef:
Hoi, bij mij lukt het tot zoverre...

Code:
[<a>root</a>@localhost Stephan]# gedit /etc/fstab
bash: gedit: command not found


wat moet ik doen om verder te kunnen gaan?

bvd, Stephan

Heb je toevallig KDE i.p.v. Gnome geinstallerd als desktop-manager? In dat geval kun je ook even gedit vervangen door kwrite
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht MSN Messenger
Sanity/Stephan



Geregistreerd op: 13 Jun 2006
Berichten: 42

BerichtGeplaatst: Wo Aug 16, 2006 6:03 pm    Onderwerp: Reageren met citaat

Gul Dukat schreef:
Sanity/Stephan schreef:
bla bla..

Heb je toevallig KDE i.p.v. Gnome geinstallerd als desktop-manager? In dat geval kun je ook even gedit vervangen door kwrite


Ja, dat klopt! Bedankt Gullie!
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    Fedora-Linux.nl Forumindex -> Software Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertaling door Lennart Goosens.