Up-to-date blijven met Yum

Up-to-date blijven met Yum


Revisie 0.1.3
http://fedora.redhat.com/docs/updates/
Origineel gemaakt door Dave Pawson
Vertaald door Thijs Hulshof

Legal Notice

1. Achtergrond
2. Bronnen updaten
3. Het gebruik van Yum
A. Referenties

1.Achtergrond


Na het installeren van Fedora Core is het verstandig te bepalen of je installatie up to date is, met de meeste recente softwareversie's. Als je CD's ouder zijn dan twee weken is het waarschijnlijk dat je je systeem moet updaten. Deze handleiding geeft instructies voor het updaten van je systeem met het commando-regel programma yum. Op het moment van schrijven heeft yum nog geen grafische interface.


2.Bronnen updaten


Het Fedora Project heeft een lijst van bronnen op het Internet die gebruikt en vertrouwd kunnen worden voor je updates. Als je van plan bent vooral te updaten op drukke tijden is het verstandig meerdere bronnen voor je updates te gebruiken. Er kunnen problemen optreden als je slechts gebruik maakt van één hele drukke bron. De 'baseurl' ingang in elk van de 2 secties van het bestand /etc/yum.conf verwijzen naar de website van het Fedora Project, http://fedora.redhat.com/releases/fedora-core-$releasever/, en die site is zeer druk bezocht.

De mirrorlijst op http://fedora.redhat.com/download/mirrors.html heeft veel alternatieven voor de bronnen die standaar gebruikt worden. Kies er een paar dicht bij je in de buurt, en kopieer de adressen (URL's) naar een tekst editor.

Open het bestand /etc/yum.conf, welke een lijst met servers bevat. Zoek de sectie die begint met [base]. Er worden een paar variabelen gebruikt, onder andere 'releasever' en 'basearch'. De variabelen beginnen met een $. Dankzij het gebruik van deze variabelen is het niet nodig yum.conf bij elke nieuwe release van Fedora Core te updaten. 'releasever' kan '3' zijn, wat aangeeft dat 'fedora-core-3' een goede plaats is om naar Fedora Core updates te zoeken. De variabele 'basearch' kan 'i386' zijn, dat geeft aan dat je een Intel familie-processor gebruikt. Let erop dat je de waarden van deze variabelen niet aanpast, dat doet het systeem voor je.

Vervolgens moet je controleren of er op de server een map genaamd 'headers' bestaat, die heeft yum namelijk nodig om voor de updaten pakketten te zoeken. Een voorbeeld, als je deze url volgt: http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/fedora/linux/core/ zie je geen 'headers'-directory. Je ziet als het goed is wel enkele mappen met Fedora Core-versienummers, en een 'updates' map. In de mappen met de versienummers vind je het Fedora Core-basisbesturingssysteem, in 'updates' vind je de updates. Je kunt nu de server URL's in yum.conf aanpassen, zodat je van een snellere server kunt downloaden.

Op http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/fedora/linux/core/3/i386/os is een map genaamd headers/. De map waarin de map 'headers' zich bevind moet je toevoegen aan yum.conf, niet de headers/ map zelf.

Als je een lijst van dichtbijzijnde servers hebt gevonden kan je ze toevoegen aan yum.conf, zodat yum ze er vandaan kan downloaden. Voeg eerst de URL's voor de [base]-sectie toe. Een voorbeeld, met 2 server voor een Nederlander:


[base] name=Fedora Core $releasever - $basearch -
Base
baseurl=ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/$releasever/$basearch/os/
http://ftp.surfnet.nl/ftp/pub/os/Linux/distr/fedora/$releasever/$basearch/os
http://ftp.belnet.be/linux/fedora/linux/core/$releasever/i386/os
#baseurl=http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/$releasever/$basearch/os/

Voorbeeld 1. Voorbeeld [base]-sectie van yum.conf

De baseurl-variabele is ingesteld op een lijst van URL's voor de standaard Fedora-distributie. Voor de [updates-released]-sectie kan je je lijst van URL's die je net bij elkaar hebt gezocht weer gebruiken, maar verander het zo dat je in een map met updates voor Fedora Core komt als je de URL volgt.
Een voorbeeld:

[updates-released] name=Fedora Core $releasever - $basearch - Released Updates
baseurl=ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/updates/$releasever/$basearch/
http://ftp.belnet.be/linux/fedora/linux/core/updates/$releasever/$basearch/


3.Het gebruik van Yum


Yum is een programma voor de commandoregel. Voor documentatie over yum, typ in de console 'man yum'. De basis operaties zijn het opzetten van yum, het controleren voor updates, en het zoeken naar en installeren van een pakket.

Het opzetten van yum is een noodzakelijke voorbereiden voor het gebruiken van yum. Bij operatie worden alle headers gedownload voor de beschikbare pakketten, het kan enige tijd duren.
Het commando voor het opzetten van yum is 'yum check-update'. Deze stap download de headers van alle pakketten, wat wel 40 MB kan zijn samen. Gelukkig hoeft dit maar een keer te gebeuren.

Nu moet je de beschikbare updates downloaden. Het commando hiervoor is 'yum update'. Yum vergelijkt nu of er op de servers nieuwere pakketten aanwezig zijn dan op je computer (d.m.v. de header-files). Als dat het geval is zal yum vragen of je de nieuwere software wilt downloaden en installeren.

Als er op je systeem software ontbreekt, en het is wel onderdeel van de volledige Fedora Core kan je die installeren. Bijvoorbeeld, als je het programma 'cvs' wilt installeren, geef je dit commando:
yum install cvs

Yum zal het dan voor je downloaden en installeren.

4.Referenties


YUM (Yellowdog Updater, Modified) HOWTO, beschikbaar op http://www.phy.duke.edu/~rgb/General/yum_HOWTO/yum_HOWTO/ - een completere yum-howto.
Een Nederlandstalige YUM Howto:
http://www.fedora-linux.nl/docs/yum-howto-nl.php - Grotendeels vertaald van de Yum manpage.