Installatie-handleiding voor Fedora Core 2

Fedora Core 2 gebruikshandleiding

Dit document is geschreven om de beginnende Fedora-gebruiker de basisdingen te leren, en opweg te helpen met dingen als installeren.

1: Installeren

1.1 Voorbereiden
1.2 Installatie starten
1.3 Het echte installeren

Het installeren van moderne Linux distributie's zoals Fedora Core 2 verloopt in de meeste gevallen zeer snel. Als je een installatie vanaf de cd's doet kan je in 40 minuten klaar zijn met installeren.

Er zijn verschillende manieren om Fedora te installeren, vanaf CD, vanaf je hardeschijf, vanaf een NFS-server, vanaf een HTTP-server of vanaf een FTP-server. Als je meerdere keren Fedora Core 2 wilt installeren kan je het beste alle cd-images downloaden en op cd branden. Om 1x te installeren kan je het beste gaan voor een FTP/NFS/HTTP-installatie. Je downloadt dan een kleine cd-image om op een cd te branden, en vanaf daar start je de installatie. In de installatie kies je dan de software die van het Internet gehaald moet worden.

1. Voorbereiden

De meest eenvoudige manier om Fedora Core te installeren is door alle iso-images te downloaden van een van de vele mirrorsite's. Het is echter ook de meest lompe manier, je download heel veel software die je toch niet gebruikt en na de installatie heb je de cd's eigenlijk nooit meer nodig. Als je een lage downloadlimiet hebt, of geen vaste verbinding, dan zijn cd's wel handig, je kunt er dan later nog software vanaf halen.

2. Installatie starten

Nu je zeker weet dat alles goed is zou je de installatie kunnen opstarten. Zorg dat je in de bios hebt ingesteld dat je vanaf CD-rom kunt starten. Bij boot-sequence moet achter First boot: 'cdrom' staan.

Installeren vanaf de cd's

Als je alle cd-images wil downloaden kan je dat het beter doen van een mirror, dan van
de officiƩle site. Het is vaak vele malen sneller. Een snelle mirror is ftp://alviss.et.tudelft.nl

Je hebt deze 4 cd-images nodig:
FC2-i386-disc1.iso (+/- 650 MB)
FC2-i386-disc2.iso (+/- 650 MB)
FC2-i386-disc3.iso (+/- 650 MB)
FC2-i386-disc4.iso (+/- 150 MB)

Er is ook een dvd-image beschikbaar, handig als je een dvd-brander hebt. Je hoeft dan niet steeds van
cd te wisselen :) Met sommige browser is het niet mogelijk om zulke grote bestanden te downloaden,
zorg er dus voor dat je de dvd-image download met een programma met ondersteuning voor grote bestanden.
FC2-i386-DVD.iso (+/- 3.8 GB!)

Het is fijn om te weten of je de cd's goed gedownload hebt. Je kunt dat controleren met de MD5-summary's. Je moet de MD5's van de gedownloade images vergelijken met deze.
Klik hier voor meer informatie over MD5.
Bij bovenstaande link kan je MD5 voor Windows downloaden. Als je Linux hebt hoef je niets te doen,
md5 is al onderdeel van je distributie, hoogstwaarschijnlijk.
Doe installatie-cd nummer 1 in je cd speler, en herstart de computer. Je krijgt nu een welkomst-scherm met een prompt.

(Afbeelding 1.1. Mooi beeldscherm he ;)

Op deze 'prompt' kan je parameters meegeven voor de installatie. Enkele parameters:
linux text - Installeer Linux in de text-mode (Je kunt wel grafische programma's installeren, alleen de installatie is niet-grafisch).
linux reiserfs - Installeer Linux op een Reiserfs-bestandssysteem.
linux xfs - Installeer Linux op een XFS-bestandssysteem.

linux noapic - Geen ondersteuning voor apic tijdens de installatie.
linux nousb - Geen ondersteuning voor UBS tijdens de installatie.
linux apm=off - APM uitschakelen tijdens de installatie.
De 2e serie commando's kunnen problemen oplossen die zich tijdens de installatie kunnen voordoen. Je kunt de commando's ook combineren, bijvoorbeeld linux xfs noubs apm=off.
De installatie gaat verder als je op enter drukt.

Nu moet je een paar simpele vragen beantwoorden, bijvoorbeeld in welke taal je wilt installeren en welk toetsenbord je gebruikt (de standaardversie werkt bijna altijd). Daarna krijg je het beginscherm van de installatie te zien. Ga verder naar Hoofdstuk 3: Installatie

FTP/HTTP/NFS-installatie

Een installatie over FTP, HTTP of NFS gaat sneller dan vanaf de cdrom's, tenminste, als je alle cdrom's moet downloaden. Met een web-installatie (FTP, HTTP of NFS) download je een klein bestand dat je op cd moet branden, en vanaf daar start het begin van de installatie op. In die installatie kan je dan kiezen welke software je wilt installeren, en dat wordt dan gedownload. Je bent dan dus sneller klaar omdat je de overbodige zooi niet download. Als je Fedora op meerdere computer's gaat installeren, of van plan bent binnenkort op de zelfde computer nog een keer Fedora Core te installeren kan je beter alle cd's downloaden.

Maar om te installeren vanaf het Internet heb je een boot-disk nodig, je kunt een bestand branden op een cd'tje, of op een usb-stick. Bij de usb-stick moet je wel zorgen dat je daar vanaf kunt opstarten. Hier kan je de .iso voor een cd downloaden: ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/2/i386/os/images/boot.iso
En de versie voor op een usb-stickie: ftp://alviss.et.tudelft.nl/pub/fedora/core/2/i386/os/images/diskboot.img

Nu je de image's naar cd of usb-geval hebt geschreven kan je het begin van de installatie starten. Van dit deel van de installatie heb ik geen screenshot's kunnen maken, dus ik beschrijf het maar even. Je moet eerst je toetsenbord en taal kiezen, en daarna de installatiemethode kiezen. De installatiemethoden waaruit je kunt kiezen zijn NFS, HTTP, FTP en CDROM. CDROM valt waarschijnlijk al af, want als je vanaf CDROM wilt installeren heb je deze cd niet hoeven branden. Als je dan voor NFS HTTP of FTP moet kiezen moet je de computernaam (servernaam) invullen en de map met de data op de server. De servernaam is gewoon de domeinnaam van de server, bijvoorbeeld ftp.alviss.et.tudelft.nl, en de map met data is dan /pub/fedora/core/2/i386/os
Echt rare vragen zal je hier niet meer tegen komen, dus op naar de volgende stap: De echte installatie !

3. De echte installatie

Eindelijk kan het echte werk dan beginnen ! Waarschijnlijk kan je je nu zelf wel ongeveer redden, alleen het partitioneren kan voor sommigen nog een klein probleempje vormen.
Bij de 1e stap kan je gewoon op volgende drukken:

(Afbeelding 2.1. Klik voor een grotere afbeelding)

En bij stap 2 is op volgende klikken ook wel goed.

(Afbeelding 2.2. Klik voor een grotere afbeelding)

Maar hier moet je na gaan denken :) Even een omschrijving van de opties in eigen woorden.
Personal Desktop: Een gewone grafische installatie. Niet zo veel zooi, een normaal iemand zou ermee uit de voeten kunnen. Dingen zoals zelf software compileren kunnen met de 'Personal Desktop'-installatie wel wat problemen gaan opleveren. Dus als je iets meer van je computer wilt kan je beter voor 'Workstation' gaan.
Werkstation: Netzoiets als Personal Desktop, maar dan met ontwikkeltools, zodat je zelf dingen zoals de kernel opnieuw kunt gaan compileren.
Server: De naam zegt het al, perfect als je servers wilt gaan draaien. De meeste server's worden met deze optie's geinstalleerd.
Aangepast: Bepaal zelf wat je installeert. Je kunt elk pakket afzonderlijk kiezen. Afgeraden als je voor de eerste keer Linux installeert.

Later in de installatie kan je voor elke installatie-soort nog andere software-groepen selecteren die je erbij wilt hebben. Zie dit deel van de installatie.

(Afbeelding 2.3. Klik voor een grotere afbeelding)

We zijn nu bij het partitioneren aangekomen, voor velen het moeilijkste van de hele installatie. Je kunt nu kiezen tussen Automatisch partitioneren en Handmatig partitioneren met Disk Druid.
Als je voor Automatisch partitioneren kiest, dan zal je een paar keuzes voorgeschoteld krijgen. Bijvoorbeeld: Alle Windows-partities wissen of lege ruimte gebruiken.
Het automatisch partitioneren zal niet zo veel problemen op gaan leveren denk ik, maar je hebt daar niet zoveel overzicht als wanneer je met Disk Druid gaat partitioneren. Je kunt even kijken bij Automatisch partitioneren of er een geschikte keuze tussenzit en die gebruiken, of daarna teruggaan naar handmatig partitioneren.
Aan automatisch partitioneren is niet veel uit te leggen, dus dat doe ik ook niet. Ook als je de automatische partitionatie doet is het verstandig om onderstaande even door te lezen, het is goed voor je algemene ontwikkeling ;).

Eerst zal ik even zeggen welke partitie's je aan moet maken. Deze partitie's moet je aanmaken:
/boot - De boot-partitie, met de opstartbestanden. De partitie moet ongeveer 100 MB worden.
/ - de root-partitie. Maak hem gerust gigabyte's groot.
swap - Een partitie die dient als extra werkgeheugen. Als je echte RAM vol is wordt deze partitie gebruikt.
En zelf kan je natuurlijk nog extra partities toevoegen als je het nodig vindt.

Linux werkt niet met zgn. 'schijfstations', wat in Windows wel het geval is. Er is in Linux dus geen station A:\ C:\ of D:\. Het werkt totaal anders. Je kunt de Linux-bestandsstructuur zien als een boom waar dingen aangehangen kunnen worden. De boom, de root-partitie (/), is de basis van het systeem, daarop staan alle bestanden die noodzakelijk zijn voor de werking van het systeem. Je moet dus een root-partitie aanmaken. Alleen een root-partitie is niet genoeg, je moet ook nog een /boot aanmaken, en een swap-partitie (soort werkgeheugen).
Hoe groot de root-partitie moet zijn hangt af van wat je met Linux vanplan bent. Op de root-partitie wordt alle software geinstalleerd, dus de partitie enkele gigabyte's groot maken kan geen kwaad.
Het koppelpunt is de plek waar je een partitie kunt bereiken, bijvoorbeeld het koppelpunt van de boot-partitie moet /boot zijn. Onder /boot kan je dan de boot-partitie vinden. Hetzelfde met CDROMs en diskette's, die kan je standaard vinden onder /mnt/cdrom en /mnt/floppy. Je moet ze wel zelf aankoppelen.


(Afbeelding 2.4, 2.5 en 2.6. Klik voor een grotere afbeelding)

Nu moet je grub instellen, grub is de bootmanager van Fedora, het zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld Windows kunt opstarten. Waarschijnlijk zijn al je bestaande systemen vanzelf herkend, anders moet je ze zelf toevoegen. Bij 'Apparaat' moet je de root-partitie van je Linux-installatie's aangeven (de / partitie), of de partitie waarop Windows is geinstalleerd.

(Afbeelding 2.7. Klik voor een grotere afbeelding)

Waarschijnlijk zal het instellen van je netwerk geen problemen opleveren. Je moet de gegevens invullen die je van je provider hebt gekregen. Bij de meeste moderne providers verkrijg je je computernaam en ip via DHCP. Als je problemen hebt kan je gerust je vraag stellen op het forum van http://www.alleslinux.com.

(Afbeelding 2.8. Klik voor een grotere afbeelding)

Hier kan je de firewall configureren. Een firewall is eigenlijk niet echt zo nodig als je je computer niet als server gebruikt. Als je je computer wel als server gebruikt kan je beter even de poorten die open moeten staan aangeven. Later kan je de firewall-instellingen nog wijzigen.

(Afbeelding 2.9. Klik voor een grotere afbeelding)

Fedora in je eigen taal kan handig zijn, maar niet noodzakelijk voor de werking van het systeem. Sommige dingen zijn leuk vertaald.

(Afbeelding 2.10. Klik voor een grotere afbeelding)

Hier kan je selecteren in welke tijdzone je je bevindt, en zo de tijd goedzetten. Na de installatie kan je ook aangeven dat je de tijd van een tijdserver wilt gebruiken (NTP).

(Afbeelding 2.11. Klik voor een grotere afbeelding)

Hier kan je extra softwarepakketten kiezen, als je dat nodig vindt. Het kan nooit kwaad om even rond te kijken bij de overige softwarepakketten die je nog kunt installeren. Als je Aanpassen van de verzameling pakketten die worden geinstalleerd kiest kan je nieuwe pakketgroepen kiezen, of zelfs pakket voor pakket kiezen.(Afbeelding 2.12, 2.13 en 2.13. Klik voor een grotere afbeelding)

Als je een keuze hebt gemaakt uit de te installeren software kan je de software-installatie laten beginnen door op 'Volgende' te klikken. Je kunt nu even lekker gaan relaxen, middagdutje doen bijvoorbeeld.(Afbeelding 2.14 en 2.15. Klik voor een grotere afbeelding)

Als alles goed verlopen is heb je nu een goed werkende Fedora-installatie ! Je moet de eerste keer dat je je computer start nog even een paar dingen instellen met het programma 'Firstboot', maar dat is niet zo moeilijk.
Gefeliciteerd met je Fedora Core-installatie !